In 3 stappen authentieker

Authenticiteit is hip. Iedereen wil het graag hebben. O f zijn. Het wordt genoemd in competentieprofielen en vacatureteksten. Authentiek leiderschap wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor vertrouwen, effectiviteit en betrokkenheid in organisaties. Geen wonder dat het populair is.

Is authenticiteit een eigenschap? Iets wat je hebt of niet? Zoals je blond haar kunt hebben. Of een wipneus. Of veel geduld. Misschien een talenknobbel. Maar weer niet zo goed in wiskunde.

Authenticiteit is niet zozeer een eigenschap. Het is een oefening. Het is elke keer weer een keuze om je eigen weg te gaan en trouw te zijn aan jezelf.

Authenticity is a collection of choices that we have to make every day (Brené Brown).

Je kunt het vergelijken met lichamelijk fit zijn. Je maakt elke keer een keus die gevolgen heeft voor je gezondheid. Om fit te zijn ga je hardlopen. Je stopt met roken. Je eet wat vaker vis en laat de tussendoortjes staan. Minder koffie. Meer fruit.

We maken dagelijks heel persoonlijke keuzes. Sommige mensen leven heel bewust authentiek, elke dag. Anderen niet. En de meesten van ons zijn de ene dag meer trouw aan onszelf dan de andere dag.

Hoe kun je authentieker worden? Hoe kun je dagelijks oefenen om dichter bij jezelf te leven?

  • Pak een leeg vel papier en maak een lange lijst van waarden die voor jou belangrijk zijn. Je kunt denken aan:

vrijheid / vriendelijkheid  / ambitie / vertrouwen / humor / loyaliteit / optimisme  /  groei /  wijsheid / betrouwbaarheid  /  avontuur  / eerlijkheid  /  eenvoud

Vul maar aan met woorden die voor jou belangrijk zijn.

  • Omcirkel nu drie woorden die voor jou het belangrijkste zijn
  • Als je dit gedaan hebt, kijk dan nog eens goed naar deze drie waarden. En bedenk dan: Als ik deze waarden in praktijk breng, welk gedrag laat ik dan zien? Wat doe ik dan concreet?

 

Het is eigenlijk zo logisch. Het ligt voor de hand. Je dagelijks gedrag in overeenstemming brengen met de waarden die voor jou belangrijk zijn. Daar dagelijks voor kiezen. Dat is authentieker worden.

Simpel eigenlijk. Maar niet makkelijk.

Comments are closed.