Hoe gaat het eigenlijk met jouw mensen?

Duurzame inzetbaarheid. Het thema is helemaal van nu. Er zijn boeken vol over geschreven en er wordt volop wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Er zijn testen beschikbaar die meten hoe het staat met je workability, je employability en je vitality. En ondertussen zijn vele organisaties zoekend naar hoe zij dit begrip voor hun eigen medewerkers concreet kunnen maken. En wat ze er eigenlijk aan hebben in relatie tot hun organisatiedoelen.

Ik doe niets af aan die boeken, onderzoeken en tests. Ik denk dat er altijd wel wat van waarde in zit. Dat het je kan helpen om een begrip beter te plaatsen. Of helpt om de achtergronden beter te zien. Of een goede indicatie geeft van hoe het eigenlijk met jou als werkende mens gesteld is. Maar soms kan de hoeveelheid informatie en de contextualisering ook afleiden van de kern. Waar gaat het nu eigenlijk om?

We moeten allemaal langer werken. En het liefst willen we allemaal iets doen wat we leuk vinden. Waar we een beetje gelukkiger van worden. En dat we ook nog het gevoel hebben dat we wat zinnigs doen. Ergens aan bijdragen. En dat dan op een manier die een beetje vol te houden is. Lichamelijk, zodat je je fit voelt en energiek. En met collega’s waar het een beetje mee klikt. Ook niet onbelangrijk voor een gelukkig bestaan.

Dat valt niet altijd mee. Er is misschien veel werkdruk in je team. Of je medewerkers zijn er nauwelijks meer omdat iedereen het nieuwe werken heeft omarmt. Het werk verandert omdat alles digitaler wordt. Of je mensen vinden het steeds moeilijker om wisselende diensten te draaien. Of misschien raken ze wel een beetje uitgekeken op hun baan en vinden ze het allemaal niet zo spannend meer.

Dat zijn de vragen die spelen als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Daar kun je dan beleidsprogramma’s voor ontwikkelen. Talentmanagement en workforceplanning, strategische personeelsplanning en mobiliteitsbevorderende maatregelen. Allemaal niets mis mee. Maar het begint bij een goed gesprek. Gewoon eens met je mensen om de tafel. Hoe gaat het eigenlijk met ze? Met hén als mens? Wat vinden ze nou écht van hun werk? En hoe kijken ze zelf naar de toekomst van hun werk en zichzelf? Hoe kun jij als leidinggevende daar een rol in spelen?

Echte duurzame inzetbaarheid begint één op één. In de relatie tussen leidinggevende en medewerker. Als daar een duurzame relatie is, ligt er een goede basis voor de inzetbaarheid. Al die prachtige woorden en beleidsprogramma’s kunnen je helpen. Maar het gaat om de vraag: hoe gaat het eigenlijk met jouw mensen?

Comments are closed.